Mattplattor - Textilplattor 50x50 cm och heltäckningsmatta online logotyp
En bra dammsugare är alltid förutsättningen för ett gott resultat. Har du dessutom ett munstycke med borstvals så är det ännu bättre. Dock räcker en bra dammsugare gott i hemmamiljö. Glöm inte att tömma påsen då och då. En full påse är ofta orsaken till ett dåligt resultat.

Hur rengör jag min heltäckningsmatta?

En bra dammsugare är alltid förutsättningen för ett gott resultat. Har du dessutom ett munstycke med borstvals så är det ännu bättre. Dock räcker en bra dammsugare gott i hemmamiljö. Glöm inte att tömma påsen då och då. En full påse är ofta orsaken till ett dåligt resultat.

Fördelen med mattplattor är också att dammet som alltid finns i ett rum inte virvlar runt och lägger sig på möbler utan lätt kan dammsugas upp.

Rengöra heltäckningsmatta

Skulle du få en fläck på plattan är den i regel lätt att avlägsna. Bra fläckborttaggare finns att köpa. Är fläcken svår kan Du alltid byta en platta. Ha gärna några mattplattor i reserv. Eftersom man endast nöter på cirka 25 % av plattorna i ett rum kan du byta plattor inom rummet. Kanske en platta med fläck kan bytas mot en platta under skåp eller säng och där den inte synas.

Är mattorna riktigt smutsiga kan man faktiskt mattvätta den. Hyr en mattvätt, eller anlita en firma som kommer och tvättar den åt dig. Kan behövas två gånger om året, om mattan ligger i ett rum där många går över den. Annars räcker det med en gång om året. 

Hyra mattvätt

Man kan hyra en mattvätt. Man fyller den med vatten och rengöringsmedel, följ instruktionerna noga. Den fungerar ganska enkelt och ungefär som en dammsugare. Den sprutar ut lite rengöringsmedel, som löser upp smutsen och sedan suger den in både rengöringsmedlet och smutsen. När du hyr en mattvätt kan du lika bra passa på att tvätta gångmattor, hallmattor, stolar, fåtöljer, dynor, bilklädsel och annan tyginredning, om du så önskar. En heltäckningsmatta som man går på varje dag och med skor på fötterna bör tvättas minst två gånger om året. En matta som ligger i sovrum, åtminstone en gång om året.

Få bort fläckar på heltäckningsmatta

Fläckar bör tas bort omgående. Ta först bort lösa rester, vätska tas bort med en ren vit trasa. Använd ett neutralt rengöringsmedel och skölj därefter med rent vatten. Badda eller tryck upp fläcken. Arbeta utifrån och inåt för bästa resultat.

Dammsug heltäckningsmattan ofta

I övrigt bör du dammsuga heltäckningsmattan ofta, minst en gång i veckan. Det för att hålla borta damm från mattan. Om du vet att det finns smuts på heltäckningsmattan, utan att du ser dem, dammsug den efteråt. Har man till exempel ätit med heltäckningsmattan under, kan man utgå från att det finns smulor på mattan, även om du inte ser dem. Man kan även använda torrshampo om man har fått en fläck på sin matta. Då tar man och strör på av torrshampot på fläcken, sedan kan man gnugga eller borsta för att få bort fläcken. Det görs medan torrshampot är torrt. Låt shampot verka i 20-50 minuter. Dammsug fläcken sedan. Torrshampot binder smutsen och lukten som sedan försvinner när man dammsuger bort den.